Škola piva Díl 5. - IBU

IBU, neboli International Bitterness Units, je mezinárodní měrná jednotka používaná k vyjádření hořkosti piva. Udává koncentraci iso-alpha kyselin (hořkých látek získaných z chmele) v pivu.


Stupnice IBU začíná na nule – což by znamenalo žádnou vnímatelnou hořkost – a v praxi běžně sahá až k hodnotám 100 a výjimečně i více. Pro představu:

Světlý ležák: 18–30 IBU

APA: 30–50 IBU

IPA: 40–80+ IBU

Imperial IPA: až 100 IBU 

Vysoká hodnota IBU ale automaticky neznamená, že pivo bude „nepříjemně“ hořké – důležitý je i vyvážený sladový základ, který hořkost zaoblí.


Na etiketách piv se hodnota IBU uvádí stále častěji, a tak se z ní může stát vodítko pro výběr piva podle osobních preferencí. Takže až příště uvidíš na lahvi napsáno 70 IBU, víš, že to nebude žádná limonáda. 😉