Blog

Škola piva Díl 4. - KVEIK

Kveik (čti „kvajk“) je tradiční kmen kvasinek pocházející z norských domácích pivovarů, především z oblasti západního Norska. Slovo „kveik“ ve staré norštině znamená „kvas“ nebo „kvasnice“. Tyto kvasi...

BeerDrop objevuje: Pivovar HAKSNA, co tě nakopne z Ostravy do nebe

Naše láska k pivu v BeerDropu nás zavádí hluboko do Ostravy‑Staré Bělé, kde vznikl výjimečný pivovar plný energie, nápadů a opravdového řemesla. Dovolte nám představit HAKSNA — ostravský pivní projekt...

Škola piva Díl 3. - SMASH

Trh s řemeslným pivem neustále přináší nové trendy a inovace, mezi nimiž si SMASH pivo rychle získává oblibu. Termín vychází z anglické zkratky „Single Malt Single Hop“ – tedy piva, které je vařeno z ...

Na vlně chmele: Cestou za řemeslným pivem po Thajsku

Při mé poslední cestě po Thajsku jsem se rozhodl prozkoumat místní scénu řemeslných pivovarů. Jako nadšený milovník piva jsem byl zvědavý, jak si Thajsko stojí v oblasti craftového piva. A musím říct,...

Nealkoholické craftové pivo z českých minipivovarů: Proč mu dát šanci a kde ho ochutnat?

Nealkoholické pivo v posledních letech zažívá zlaté časy. Dříve bylo vnímáno jen jako nápoj pro řidiče či „odlehčenou“ alternativu ke klasickému pivu, dnes se z něj však stává plnohodnotná součást piv...

Škola piva Díl 2. - IPL

India Pale Lager (IPL) je hybridní pivní styl, který spojuje výrobní postupy klasického spodně kvašeného ležáku s intenzivním aromatickým chmelením typickým pro piva typu IPA. IPL se vyrábí pomocí lež...

Škola piva Díl 1. - Chmelení za studena

Chmelení za studena (angl. dry hopping) je metoda, při které se chmel přidává do piva až po varu – obvykle během hlavního kvašení nebo zrání. Cílem není hořkost, ale výrazné aroma – například citrusov...

7 položek celkem