Škola piva Díl 6. - HAZY

Hazy je anglický výraz pro „zakalený“ nebo „mlžný“ vzhled piva. V pivovarském kontextu nejčastěji odkazuje na pivní styl New England IPA (NEIPA), který je známý svou neprůhledností, šťavnatostí a ovocným aroma.
Zákal v hazy pivech vzniká kombinací několika faktorů:

  • použitím pšeničných nebo ovesných sladů, které zvyšují obsah bílkovin,

  • svrchním kvašením specifickými kvasinkami, které neflokulují (tedy neusazují se),

a intenzivním studeným chmelením, kdy chmel zůstává v pivu a tvoří „mlhu“.
Hazy NEIPA není jen o vzhledu – její chuť je šťavnatá, často připomíná džus z tropického ovoce a hořkost je naopak nižší a jemnější než u klasických IPA.
Příkladem hazy piva může být “Hazy Galaxy” od Pivovaru Falkon nebo “NEIPA 14°” z Pivovaru Sibeeria.


U craftových fanoušků si hazy piva získala obrovskou popularitu právě pro svůj neobvyklý vzhled, voňavý charakter a „smooth“ pitelnost.