Není nad ten pocit dát si vlastnoručně uvařené pivo. Domácí vaření piva neboli homebrewing zažívá v posledních letech boom – mnoho pivních nadšenců povýšilo koníček na životní styl a z některých se ča...
Škola piva
Naučte se základy i pokročilé techniky výroby piva. Škola Piva přináší články, návody a tipy, které odhalují pivovarské tajemství a metody.
Výpis článků
Škola piva – Díl 7. - Různé pivní styly a jejich charakteristiky
Když dnes přijdete do pivotéky nebo minipivovaru, může vás ohromit šíře nabídky. Už dávno neplatí, že „pivo je jen jedno“. Rozdíly jsou v barvě, vůni, chuti, obsahu alkoholu i způsobu výroby. Sládci r...
Škola piva Díl 6. - HAZY
Hazy je anglický výraz pro „zakalený“ nebo „mlžný“ vzhled piva. V pivovarském kontextu nejčastěji odkazuje na pivní styl New England IPA (NEIPA), který je známý svou neprůhledností, šťavnatostí a ovoc...
Škola piva Díl 5. - IBU
IBU, neboli International Bitterness Units, je mezinárodní měrná jednotka používaná k vyjádření hořkosti piva. Udává koncentraci iso-alpha kyselin (hořkých látek získaných z chmele) v pivu. Stupnice ...